ניקיון הבית בליל תשעה באב השנה

שאלה:

האם אנו אמורים להשאיר את כל הכלים משבת מלוכלכים עד לאחר הצום שלא יהיה היסח הדעת מהאבלות וכן עצם שטיפת הכלים מרטיבה את הידים

תשובה:

מותר לרחוץ את כלי השבת, ראה משנה ברורה תקנד יט, ויש שהחמירו לכתחילה לרחוץ עם כפפות, ראה נטעי גבריאל פרק סט סעי' ו. אמנם דברי המשנה ברורה אמורים מן הסתם לאחר חצות, אך ראה בלוח המנהגים זלזניק שהביא שבמוצאי שבת מותר לרחוץ את כלי השבת מחמת הצער והזוהמה.

מקורות:

משנה ברורה סימן תקנד

(יט) מותר לרחוץ להעביר וכו' – דאינו אסור אלא רחיצה של תענוג ומטעם זה נשים המבשלות וצריכות לרחוץ הבשר אף דממילא רוחצת גם ידיה מותר:

ועוד עי' בשו"ע סי' תקנט סעי' י' [וכך כתב שם: נוטל אדם ידיו שחרית, וצריך ליזהר שלא יטול ידיו אלא עד סוף קשרי אצבעותיו. והיינו שיש בזה משום איסור רחיצה, ומאחרי חצות יש להתיר כמו שמותר לסדר את הבית וכל כה"ג לקראת סיום הצום] ובשו"ת אור לציון ח"ג עמוד רסו, והוסיף: שאם הוא משתמש בכפפות בעת שטיפת הכלים זה עדיף טפי. ובספר אשרי האיש הביא בשם הגרי"ש אלישיב שמותר לשטוף כלים לאחר חצות ואין צורך לשים כפפות.