לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

התרת נדר – פתח על ידי החרטה

שאלה:

שלום.
קראתי שהיום מתירים נדרים ע"י פתח וחרטה. ששואלים אותו האם הוא מתחרט, ולאחר שעונה בחיוב נוצר לנו פתח ואנו שואלים אותו 'אילו ידעת שתתחרט… השאלה היא: האם החרטה כאן חייבת להיות חרטה דמעיקרא או אפשר גם ע"י דהשתא?

תשובה:

החרטה היא דהשתא, אבל הפתח הנוצר מכך הוא מעיקרא, כלומר אם הייתי יודע שאתחרט לא הייתי נודר. כלומר, גם החרטה, אם יאמר שהוא שמח שעד עכשיו היה נדר רק מתחרט מכאן ולהבא, זה כלום, הוא צריך לומר שאם היה יודע שיתחרט לא היה נודר לכתחילה כלל. ולכן, כיון שחוששים שמא הוא מתחרט רק מכאן ולהבא, נהגו לעשות מפורשות מהחרטה פתח.

מקורות:

שו"ע ורמ"א יו"ד סי' רכח סעי' ז.