קונה שהחזיר מוצא במשלוח בדואר ואבד המוצר

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א

היום רוב המוכרים מאפשרים להחזיר מוצר כשהקונה לא מרוצה ממנו, תוך תקופה זמן כל שהוא.

אולם כשאנשים שמים בקופסה המוצר ומחזירים למוכרים בחזרה הדרך לקבל מן המוכר הוראת משלוח להדפיס לאן לשלוח דרך איזו חברה והמספר משלוח שלו, או שהקונה ישלח במשלוח שירצה, כאן הנידון במשלוח שהמוכר בחר להקונה לשלוח וכך עשה.

הרי שיש קבלה של לקיחת המשלוח אצל הבית משלוח וגן נתנו קבלה שאצל המוכרים קיבלו המשלוח עם חתימה של המקבל.

והמקבל שהוא המוכר טוען שאין כלום והקופסה ריקה, והקונה מתפעל ואמר שאי אפשר שהחזיר כהוראותיו. ויש לו קבלה שקיבלוה.

ומה קרה כשהגיע לרשות המוכר לא בעיה שלו שהרי שלח על ידי שליחו והגיעה לעסקו. ואף שחברת משלוח לא שליח הנעשה על ידי ב' עדים הרי באומרו המוכר שלח ביד פלוני הוא שנתן מקום לגרוע לו ואחראיות שלו. וגם כבר הגיע לרשותו ושם משומר ונחשב השבה והיה לומר שרשותו קנה לו אבל יותר מזה עובדים שלו קיבלו בעבורו וכך מאפשר אותם לקבל וזה לכאורה מוחזר.

ולא קיים היום שיהיה ב' עדים בחברת משלוח לראות כל קופסה וקופסה להעיד ששם נמצא מוצר פלוני ופלוני.
ובפרט שהמוצר הנידון הוא מוצא אלקטרוניקה הניתן לבדוק אצל המוכרים מקומו שיש ג'פס בפנים הנותן מקום הימצאותו.

לכן עם מי נראה הדין?
לפע"ד נראה עם הקונה.

אשמח לקבל חוות דעת

תשובה:

שלום וברכה,

הדין אם המוכר אמר ללקוח שהוא ישלח לו את החפץ המדובר על ידי הדואר, ובגלל דבריו אכן הלקוח שלח בדואר, ואבד החפץ נפטר השולח. שמשעה שהמשלוח יצא מתחת ידו של הקונה האחריות על המוכר, ודינו שווה לנאמר בשו"ע שאם אמר לו שלח לי ביד מי שתרצה האחריות על המקבל.

בהצלחה.

מקורות:

כן מפו' להדיא בשולחן ערוך חושן משפט סימן קכא סעיף א, שכתב שם בזה הלשון, שלח לו חובו או פקדונו על ידי שליח, אם אמר לו המלוה לשלחו על ידו, ונאבדו, פטור. אפילו לא אמר לו פה אל פה, אלא ששלח לו בכתב: שלח לי על ידי פלוני, ושלחם על ידו ונאבדו, פטור. והוא שיכיר שהוא כתב ידו, אפילו שהשליח עובד כוכבים או חרש שוטה וקטן. אפילו לא יחד לו אדם ידוע לומר: שלח על ידי פלוני, אלא כתב לו: שלח לי ביד מי שתרצה, ושלחם לו ונאבדו, או כפר בהם השליח, פטור, והוא ששלח לו ביד אדם נאמן, עד כאן לשונו.