השקיה אוטומטית בשנת השמיטה

שאלה:

שלום, אינני יודע אם אתם מתעסקים בנושא הנ"ל, השאלה נוגעת לאדם שיש לו מערכת השקיה אוטמטית כבר שנים. האם יש לו חיוב להמעיט את כמות המים לפני שנת שמיטה כדי שיעור שליש כמות המים, או מכיון שהמערכת כבר עובדת, אין חיוב לפעול להמעטת הכמות. הדבר נוגע גם לחלק מהמערכות שעובדות עם חומרי דישון.

תשובה:

לדעת הגרי"ש אלישיב מותר לכוון לפני השמיטה את מערכת ההשקייה כך שתעבוד אוטומטית כל השנה בכמות הרגילה, כיון שבשנה עצמה אינו עושה כלום. ויש שהחמירו בזה [ראה חוט שני עמ' קד]. מה שחשוב אבל לדעת, שאם נוצר איזה קלקול או טעות במהלך השנה, כל פעולה שנעשית זה כבר יהיה רק לפי דיני השמיטה לכל הדעות!