גזל אביו ונשבע לו ומת ויחזיר ל…

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א

בטור ח"מ סימן שסז סעיף ה' הביא הב"י את הרמב"ם פרק ח' מהלכות גדילה הלכה ב וז"ל

" הַגּוֹזֵל אֶת אָבִיו וְנִשְׁבַּע לוֹ וּמֵת הָאָב. אִם אֵין הַגְּזֵלָה קַיֶּמֶת אוֹ נִשְׁתַּנֵּית עוֹשֶׂה חֶשְׁבּוֹן עִם אֶחָיו עַל הַקֶּרֶן וְעַל הַחֹמֶשׁ. וְאִם הַגְּזֵלָה קַיֶּמֶת חַיָּב לְהוֹצִיא הַגְּזֵלָה עַצְמָהּ מִתַּחַת יָדוֹ. לְפִיכָךְ נוֹתֵן אֶת הַגְּזֵלָה וְאֶת הַחֹמֶשׁ לְאֶחָיו וְעוֹשֶׂה עִמָּהֶן חֶשְׁבּוֹן " עכ"ל.

והשאלה היא מה דינו כאשר יש לו אחים ובמקום לתת להם הוא נותן לצדקה ומודיע למוסד צדקה "זה גזל אבא" וכבר קיבלו ממנו.

אז האם זה ייחשב כמו שאין הגזילה קיימת שמשיב לאחיו מן כספו או ילוה כדי לתת לאחיו ולהוציא תחת ידו?

או כיון שקיבלו ממנו הצדקה בידיעה שזה השבה של גזל אפשר שייחשב שיצא מתחת ידו?

לפע"ד נראה דלא יצא וחייב לתת לאחים שהם הבאים אחריו כמו דשנה במשנה ועצה לתת לצדקה או לפרוע חוב רק כשאין עוד יורשים.

אשמח לקבל תשובה.

תודה

ברכה הצלחה גדולה ושלום
שה' יענה כל בקשות טובות ויתן לכם תמיד הצלחה

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר גזל את אביו ויש לו אחים הרי שעתה החוב של השבת הממון הגזול הוא להשיב את הגזילה לאחים שהם היורשים של האב ובכזה מקרה לא מועיל לתת לצדקה את הממון הגזול. וכמו בכל גזל שאם מת הנגזל לא יכול לתת לצדקה אלא צריך להשיב ליורשי הנגזל, ואם נתן לצדקה לא נפטר מהשבת הגזל.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות גזילה סימן שסז סעיף ד: מת הנגזל, כשבא הגזלן לעשות תשובה יחזיר ליורשיו, אם הגזילה בעין. ואם אינה בעין (או שנשתנית), יחזיר להם דמיה כשם שהיה מחזיר למורישם.

ערוך השולחן חושן משפט סימן שסז סעיף ו: גזלן שגזל ומת הנגזל ורצה הגזלן לעשות תשובה יחזיר ליורשי הנגזל ויוצא ידי השבה דכל יורש עומד במקום מורישו ואפילו כשנשבע ומת ומחזיר ליורשיו יש לו כפרה ומשלם הקרן והחומש ליורשים ומביא קרבנו ומתכפר לו וכשהגזילה בעין מחזיר להם הגזילה עצמה ואם נאבדה או שנשתנית בשינוי שאינו חוזר יחזיר להם הדמים כשם שהיה מחזיר למורישם: