ריבית בגין איחור בתשלום נדל"ן

שאלה:

הייתה לי שותפה בקבוצת רכישה שהחליטה לפרוש. כיון שהיא רצתה כסף כמה שיותר מהר (לא יותר מ3 חודשים), סיכמנו שאני אקנה ממנה את חלקה בסכום לא גבוה יחסית. היא ידעה שאין לי כסף מזומן ואצטרך להשיג הלוואות (של מאות אלפי שקלים). בפועל, ניסיתי כמה דרכים, עד שלבסוף לקחתי משכנתא. כל זה התארך כ8 חודשים. כעת היא רוצה לקבל ממני קצת תוספת לסכום שנקבנו בטענה שעבר הרבה זמן, וגם שהחלק שלה בתקופה זאת התייקר בשוק (טענה, כנראה אמיתית). אני הסכמתי לשלם לה תוספת, אך רוצה לשאול אם אין בזה איסור ריבית. (יש אולי דרך לשלם לחשבון של בת שלה…). תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

אם לא הייתה חתימת חוזה רק בשעת התשלום, אין איסור ריבית.

אם בתחילה כשהסכמת לקנות חתמתם על חוזה והתשלום נדחה בכמה חודשים, יש מקרים שיהיה איסור ריבית – תלוי בניסוח של החוזה.

בהצלחה.

מקורות:

אם לא היה חתימת חוזה ולא היה קניין מותר למוכר להגביה את המחיר ואין בדבר משום איסור ריבית. אם היה חתימת חוזה, אם היה חוזה מוחלט שהנכס שייך לקונה, והמוכר דורש תוספת תשלום עבור איחור בתשלום, יש בדבר משום איסור ריבית, כיון שהיה קניין והתשלום נהפך לחוב ואסור להגביה את התשלום בגלל איחור בתשלום. אך ברוב החוזים יש תנאי שמסירת חזקה תהיה בסוף התשלום, ולכן אין קניין בחתימת החוזה ולכן מותר למוכר להגיב את התשלום אחרי כמה חודשים, כיון שאין כאן הלוואה.