ג'ל סיכה על הפיאות והזקן

שאלה:

האם מותר להשתמש בשמן לזקן (beard oil) בשבתות, בימים טובים ובימי צום ותענית?

תשובה:

שלום וברכה

בשבת, אסור לשים ג'ל או שמן סמיך כזה על הפיאות או הזקן, היות ועל ידי הג'ל מעמידים את השיער בצורה מסויימת, ויש בזה משום איסור בונה מדרבנן, ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן שג סעיף כו, ומשנה ברורה ס"ק פב, ושמירת שבת כהלכתה פרק יד סעיף נו. לכן ודאי יש להתריע בהם על כך. יש שחששו בזה גם לאיסור ממרח, שהרי זה כמו שמן סמיך – משחה – שמבליעים אותו בפיאות ובזקן.

בתענית – בתשעה באב ויום הכיפורים [מלבד האיסור הנ"ל הנוהג גם ביום הכיפורים] שהסיכה אסורה – אסור, בשאר תעניות מותר.