אזכרה ראשונה בשנה מעוברת

שאלה:

אימי ז"ל נפטרה בכו' אייר תשפ"א .מתי עליה לקבר בתום השנה בהתייחס לשנה מעוברת וחודש ניסן. אנו עדות מזרח. תודה

תשובה:

שלום רב

בענין עלייה לקבר בשנה מעוברת יש מנהגים חלוקים כפי שציינו כאן פעמים רבות באתר, יש נוהגים לעלות ב12 חודש וכך העיקר להלכה כפשטות לשון השו"ע בסי' שמד סעי' כ שעיקר הענין הוא ב"תכלית הי"ב חודש", וכן הורה הגר"ע יוסף, וכן הובא כמנהג פשוט בס' פני ברוך אבלות עמ' שצה, אולם יש שנהגו לעלות לקבר גם ב13 חודש בתאריך הפטירה גם בשנה מעוברת, ולכן אם זה אפשרי לאסוף שוב את האנשים כדי לעלות לקבר גם ביום זה. כן כתב בשו"ת רב פעלים ח"ד או"ח סי' מא. ובקהילות האשכנזים יש שנהגו לעלות רק ב13 חודש.

לכן לגבי ספרדים ודאי הזמן העיקרי הוא בחודש ניסן. אמת, שאם אתם מאותם הנוהגים שלא לעלות בחודש ניסן, תעלו ב13 חודש, וכך יש מיהודי צפון אפריקה שנוהגים, אבל המנהג הרווח בארץ ישראל שכן לעלות לקברים בחודש ניסן כמובא בספר גשר החיים, ולכן אם אין לכם בזה מנהג קבוע, תעלו ב12 חודש [ואגב רבים נוהגים באופן זה לעלות ביום בו נשלם ה12 חודש – כה בניסן ולא בכו, ולכאורה זה המנהג הנכון כאשר זה לא יום הפטירה כי השנה מעוברת].

בשורות טובות ומן השמים תנוחמו.