ריבית בהלוואה לידיד

שאלה:

שלום וברכה,
האם כאשר אני מנהל גמ"ח כספים ונותן הלואה לפלוני ומבקש החזר מסויים לחודש, ולמישהו אחר קרוב אליי יותר חבר טוב, החזרים יותר נוחים, האם יש בזה סוג של ריבית (למרות שאני הנותן כביכול הוא המלווה אבל אולי זה סוג של ריבית מוקדמת או משהו אחר, או כאילו שאני המלווה הופך להיות סוג של נותן ריבית על החברות בינינו או משהו כזה)?

תשובה:

שלום וברכה,

אין איסור ריבית כשמעדיף להלוות לידיד או לתת לו תנאים טובים יותר. וראה מקורות.

בהצלחה.

מקורות:

כששניים באים לבקש הלוואה והמלווה מעדיף לתת הלוואה לחבר או לקרוב משפחה, אין בזה משום איסור ריבית – לא ריבית מוקדמת ולא ריבית מאוחרת. ריבית מוקדמת הוא שנותן לו מתנה כדי שילווהו, וריבית מאוחרת שנותן לו מתנה בגלל ההלוואה. בידידות שלא בגלל ההלוואה לא שייך ריבית. דבר אחר צריך לחשוב, אדם שהתמנה גזבר על גמ"ח עליו לנהוג ביושר ולהשוות את כולם ולא להעדיף קרובים וידידים, כיון שהגמ"ח לא שלו אלא דבר ציבורי לא ראוי להעדיף את הידידים שלו.