נטילת ידים למי שמנמנם בנסיעה כל הלילה

שאלה:

אנו מתכננים לנסוע כל הלילה באוטובוס (וכמובן ננמנם בדרך) ובבוקר להגיע לציון הבעש"ט
מה הן ההלכות לגבי חיוב נטילת ידיים, ומה נעשה אם אין מים או כלי מתאים האם מותר להתפלל וללמוד בלי נטילת ידים, ומה דין ברכות השחר, והאם מותר לשתות ולברך בלי נטילת ידים

תשובה:

שלום וברכה

יש חובה ליטול ידים מחמת הספק אם השינה גורמת רוח רעה או הלילה גורם [אנחנו בהנחה שלא תהיה שינת קבע אלא סתם נימנום קל], בנוסף לכך לגבי חיוב הנטילה של בוקר [שאינו קשור לרוח רעה] יש שוב ספק אם הנקיות לתפילה היא גורם החיוב וכשלא ישן אינו חייב [רא"ש] או מחמת שנעשה ברייה חדשה [רשב"א] ולכן כדי ליטול בברכה יש ללכת לשירותים לפני התפילה בבוקר שאז ממה נפשך מתחייבים, כי כבר גם נקיות צריך.

ככל שאין מים, מנקים בינתיים בכל דבר שמנקה כמו מטפחת וכדומה, וכשמגיעים למקום מים נוטלים, ובינתיים מותר ללמוד ולברך.אני מניח שיהיו לכם בקבוקי מים, כך שלמה שלא תוכלו ליטול ידים? בשעת הדחק גם בקבוק הוא כלי מתאים, אבל את עצם שאלתך לא הבנתי, למה שלא יהיה כלי מתאים? הרי אתם עוד לפני הנסיעה, קחו כלי ומים בכמות מספקת ותעשו הכל לכתחילה.

נסיעה טובה.

מקורות:

ראה משנה ברורה בתחילת סי' ד, ולהלן שם ס"ק סא.