הדלקה נר מנר בבישולי עכו"ם / פת עכו"ם

שאלה:

שלום וברכה,
מה הדין כאשר היהודי הדליק את האש (בנר) והגוי מעביר מהאש הזאת לאש של התנור, ואופה מאפים? האם גם בכזה מצב נאמר שהיהודי הדליק את האש להתיר את המאפה?

תשובה:

כמובן בתבשיל השאלה רק לבני אשכנז, לבני ספרד בלאו הכי הדלקת האש לא מספיקה, במאפה זה נפקא מינה גם לספרדים, ובענין זה נחלקו הדעות האם צריך שידליק את התנור עצמו או שמספיק נר מנר, ולמעשה כתבו הפוסקים שבאקראי פעם אחת ניתן להשתמש בהיתר זה, להדליק מנר מנר, אבל לא יותר מכך.

מקורות:

רמ"א ביו"ד סי' קי"ג סעיף ז' ובחכמת אדם כלל סו, ח כתב שבדיעבד אין למחות ביד המקילים בזה. ובהליכות שלמה (הלכות עשרת ימי תשובה פרק ג' ארחות הלכה הערה 11) הביאו בשם הגרש"ז אויערבך זצ"ל שיש להחמיר שרק תבשיל אחד יכול הנכרי לבשל על ידי הדלקה מאש זו, וכן כתבו הפוסקים בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל וכן כתב בתשובות והנהגות חלק ה' סי' רמ"ט אות ב'. וכך נראה מסברא שאם לא כן יתבטל איסור בישולי נכרים.