אדים העולים מהסיר לקומקום

שאלה:

אם השתמשתי בקומקום ברזל כדי למזוג מים רותחים אל סיר בשרי האם הקומקום נהיה בשרי?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה חוששים לניצוק כמחובר בבשר בחלב, אבל זה רק לענין שלא לעשות זאת לכתחילה, אבל בדיעבד מחמת הניצוק זה לא נהיה בשרי. אלא שאם העירוי היה מקרוב ועלו אדים רותחים מהסיר ופגעו בקומקום, וזה לא סתם סיר בשרי, אלא גם היה בו מאכל בשרי, כך שמדובר באדים בשריים ממש רותחים שפגעו בקומקום – הוא נעשה בשרי.

מקורות:

בדרכי תשובה סי’ קה ס”ק צו כתב שדין זה של ניצוק חיבור אמור רק כשהתחתון חם והעליון קר אבל אם התחתון קר והעליון חם או שניהם חמים אין חשש כלל, וכ”כ בחכמת אדם כלל נט דין ה, והכרתי ס”ק יא וערוך השולחן סי’ צב סעי’ נה. אמנם ביד יהודה פי’ הקצר ס”ק ל”א החמיר גם באופן ששניהם חמים. בדיעבד בלאו הכי מקילים כאמור, אלא אם כן יש בעיה של פגיעת אדים וכנ"ל.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. אז אם הקומקום היה קרוב מספיק לסיר ולמשך מספיק זמן ויש לחשוש שעלו אדים – האם הוא נהיה בשרי או רק בחזקת?
    ויש הבדל בין אשכנזים לספרדים לגבי אחרי 24 שעות שאז זה טעם לפגם?

  2. לכתחילה אין לעשות עד שמגעילים אותו, ניתן למלאותו עד למעלה ממש ולהרתיח שיגלוש קצת, ואחר כך לערות מים רותחים על איזור הפיה. אבל אם עשו מותר לשתות.

  3. לא כ"כ הבנתי מה התכוון הרב שאם ראינו שעלתה זיעה אז אסור, הרי עה"ש שציין בס' צ"ב, נ"ה שמתיר מחם לחם להדיא מדבר כשעולה זיעה ואפילו הכי מתיר?