תספורת בליל שבעה עשר בתמוז

שאלה:

שבוע טוב.
רציתי לשאול, למנהג בני אשכנז. האם מותר להסתפר בערב שבעה עשר בתמוז. (לפני כניסת הצום.)

תשובה:

בליל שבעה עשר בתמוז כבר חלים דיני שלושת השבועות ואסור להסתפר משקיעת החמה, לפני השקיעה כמובן מותר, אבל השנה זה היה שבת..

מקורות:

שו"ת חיים שאל ח"א סי' כד, שבט הלו ח"ח סי' קסח, מועדים וזמנים ח"ח סי' שלח, ציץ אליעזר ח"י סי' כו, חוט שני ח"ב עמ' שכה, ישא יוסף ח"א סי' קטו בשם הגרי"ש אלישיב, וכן נראה פשוט, שהרי דיני ימי בין המצרים אינם קשורים לדיני התענית, ואף שהקלו שלא להתענות אלא מהבוקר, אלו כבר ימי בין המצרים. ולא נצרכתי להביא מקורות אלו, אלא משום דעתו המחודשת של בעל האגרות משה ח"א סי' קסח, שהתיר בשעת הצורך לערוך חופה במוצאי שבת ליל שבעה עשר בתמוז, מחמת המצוה שיש בדבר ודוחק השעה שאחר כך שלושה שבועות אסור להנשא, ונראה שלמד שהדין בליל י"ז בתמוז קל משאר ימי בין המצרים. אבל מכל דברי הפוסקים הנ"ל נראה שלא הסכימו לזה, וגם דבריו אמורים רק מחמת המצוה שיש בדבר. ולא לחינם דיבר במוצאי שבת שאל"כ היה מייעץ לערוך את החופה לפני השקיעה.