צום י"ז בתמוז לאדם רעב וצמא

שאלה:

אדם בריא שלא התעורר לאכול לפני כניסת הצום י"ז בתמוז ועכשיו מרגיש מאד רעב וצמא ואין בכוחו להחזיק את עצמו ללא אכילה עד צאת הצום. האם יכול לאכול ואח"כ יצום עד שארית היום ויעלה לו כאחד שקיים חלק מהמצווה. או שהפרת הצום במודע ובמתכוין שוב לא יחשב לו כלל שקיים המצווה גם אם יצום עד סוף צאת הצום.

תשובה:

אסור לאכול ולשתות גם אם הצום קשה, ומנסיון אני יכול לומר לך שפעמים זה קשה בהתחלה בזמן שרגילים לקפה והארוחה, ואז לאט לאט זה משתפר. תשהה במקום ממוזג והכל יהיה בסדר.

צום קל.