ברכות הנהנין ללא כיפה וחולצה

שאלה:

שלום וברכה,
האם אני יכול לברך ברכה ראשונה ואחרונה כאשר אני נמצא תחת קורת ביתי, ללא כיפה ואף לעיתים ללא חולצה על גופי?
שאלתי זו היא כיוון שאני משתדל לברך הברכות הנ"ל אך אינני חובש כיפה בשגרה כמו גם כאשר אני בביתי ובמיוחד בקיץ אינני נוהג לשים חולצה.
לתשובתכם אודה.

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין כיון שהערוה מכוסה מותר לומר ברכות הנהנין בלי חולצה [בשונה מתפילת העמידה – שמונה עשרה שאסור לומר בלי חולצה], אלא שלכתחילה אם זה לא טירחה גדולה מאוד יש ללבוש, ראה משנה ברורה בסוף סימן עד. על הכיפה אין לוותר, אסור להזכיר שם ה' ללא כיפה. וההמלצה – ללכת עם כיפה בקביעות, זה חלק מהגאווה היהודית שלנו!

בהצלחה רבה. המשך לעלות ולהתקדם!

שבת שלום.