פועל שלא סיים מלאכתו ונגרם נזק

שאלה:

בס״ד
שלום וברכה !
אדם לקח קבלן לשפץ לו את הבית בניו ג׳רזי וכדי לסדר את הגג הקבלן הביא חברה שמתקנת גגות ועשו כששים אחוז מהעבודה ולא הספיקו לסיים את כל הגג שהגיע יום שבת ושמו משהוא זמני בחלק החסר ובמוצאי שבת היה רוחות עזות וגשמים רבים וחדרו מים לבית ונעשה נזקים.
והשאלה מי חייב באחריות הנזקים הקבלן או חברת הגג ?!
נא לציין מקורות בבקשה

תשובה:

שלום וברכה,

הנה יש לחלק שאם מדובר באופן שהייתה פשיעה מצד הקבלן או מצד מתקין הגג שלא סיימו את העבודה וידעו שעלול להגיע נזקים הרי שהדין הוא שהם חייבים לשלם על הנזק. אבל אם לא הספיקו לסיים ולא בפשיעה או שלא ידעו שאמור להגיע רוחות וגשמים הדין הוא שאין לחייב אותם על הנזק – לא את מתקין הגג ולא את הקבלן.

בהצלחה.

מקורות:

ראה הגהת הרמ"א בשו"ע סימן שלג סו"ס ו שכתב שם שבדבר של ממון והוא דבר האבד והפסיק הפועל באמצע חייב לשלם את הנזק. וכתב הש"ך (ס"ק לט) שאין בדבר מחלוקת ואם הייתה אפשרות לבעל הבית לשכור פועלים אחרים אין הפועל שחזר חייב לשלם ואם לא הייתה אפשרות לשכור פועל אחר חייב הפועל לשלם את הנזק. עכ"ד. ומבואר שפועל שחוזר באמצע חייב לשלם על הנזק. אולם כ"ז דווקא אם הייתה פשיעה מצד הפעול אבל אם לא פשע אלא שלא הייתה אפשרות לסיים או שלא היה אמור להגיע נזק אין לחייבו.