נטילת ידיים בבוקר – על מה מברכים?

שאלה:

מה הדין לנטילה בבוקר, אם נוהג ליטול ליד המיטה ונצרך לנקביו האם לאחר שיוצא מהשירותים יטול בברכה? או שכבר אין רוח רעה ולא יברך?

תשובה:

השאלה נובעת מטעות! הברכה על הנטילה אינה מחמת הרוח רעה, אלא לדעת הרא"ש מצד נקיות לתפילה, ולדעת הרשב"א משום שבבוקר אנחנו נעשים כבריה חדשה וכמו כהן המתקדש בכיור לפני עבודתו במקדש. ולכן, דוקא זה הסדר שנוטלים ליד המיטה ואת הברכה אומרים רק על הנטילה שלאחר השירותים שכבר מתנקים לתפילה. ראה משנה ברורה בתחילת סי' ד.