הכשרת שיש קיסר מחלבי לבשרי

שאלה:

אני שוכר ביחידת דיור חדשה, (הראשונים שנמצאים בו) וכשנכנסו קבענו איזה צד יהיה בשרי ואיזה חלבי, שנתיים זה כבר בשימוש ועכשיו שאנחנו יוצאים המשכיר והשוכרים הבאים רוצים להחליף את הצדדים, כי זה הרבה יותר פרקטי הפוך ממה שאנחנו קבענו, (במצב הנוכחי הצד הבשרי הוא לא ליד הכיריים והוא גם קטן יותר…) אני לא יודע לומר אם נשפך שם במשך השנתיים האלו משהו חם מכלי ראשון, ואנחנו לא שמים אף פעם סיר רותח ישר על השיש, השיש עשוי מאבן קיסר.
האם מותר להחליף את הצדדים והאם צריך/אפשר לעשות ליבון.
אם אין מה לעשות, האם זה נקרא נזק (כי זה ממש לא פרקטי) ואני צריך לשלם לו משהו או לא.
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

למעשה יכולת הכשרת השיש הזה היא מוגבלת, כיון שלא ניתן לשים עליו אבן מלובנת, וגם יש צד שדינו ככלי חרס שאין לו הגעלה. אולם, כיון שיש בזה נזק, ניתן לסמוך לעשות לו הגעלה מקומקום רותח שלוש פעמים על כל המשטח בדקדקנות, אחר נקיון יסודי בחומרים פוגמים, ולאחר 24 שעות שלא הונח עליו משהו חם. מתוך הנחה שלא בטוח שנפל משהו, ויש כבולעו כך פולטו, ויש שיטת העיטור שגם בכלי חרס מועילה הגעלה שלוש פעמים ובשעת הדחק ומקום נזק הורה הגר"מ פיינשטין לסמוך על כך.