ניכוש שדה בשמיטה למניעת נחשים ושריפות

שאלה:

בישוב אצלינו שדה גדולה כ100 דונם, תושבת מעבודה בשמיטה כהלכה, והשאלה האם מותר בשמיטה לכסח או לשרוף את הצמחיה שתגדל שם פרא, כדי למנוע שריפה או ריבוי בעלי חיים נחשים וכו

תשובה:

שלום וברכה

ידוע מכתבו של החזון איש שכאשר יש שטח גדול ורוצים לנכש אותו כדי למנוע נחשים ןשריפות והמקום אינו מיועד לזריעה לאחר השמיטה – הדבר מותר. הבעיה כאן שהמקום כן מיועד לזריעה, ההצעה שלי לעשות זאת בצורה שאינה מקצועית, ושלא תועיל לזריעה, כגון לקצר את הצמחיה ולא להוציא לגמרי, או לשרוף, באופן שמחמת הפיח שנותר, זו לא הדרך הנכונה והיעילה להכשרת הקרקע לזריעה [במידה וזה אכן כך]. החשש כאן הוא בעיקר משום מראית העין.

מקורות:

משפטי ארץ פרק ו סעי' ד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם זה דבר שרגילים לזרוע ודאי סאור כי זה ספיחין. גם אם זה צמח בר לדעתי כדאי להמנע, כי אם כן אין לך מראית העין גדול מזה, אבל קשה עלי ההכרעה.