האם כהן מלווה את אביו עד הקבר?

שאלה:

שלום רב,
1. האם כהן שקובר אחד מ-7 קרוביו , בזמן הקבורה נכנס לבית הקברות רגיל ?
2. האם ביום השנה ל-7 קרובים הללו גם כאשר עולה לקבר נכנס רגיל או רק מבחוץ ?

תשובה:

שלום וברכה

1. אסור לכהן ללוות את אביו עד הקבר, לא רק לדעת השלחן ערוך שאוסר עליו להטמא לקברים אחרים, אלא גם לרמ"א שמתיר ככל שזה נעשה לצורך קבורת אביו, עדיין כאן אמנם בכניסתו הוא מותר להטמא לכבוד אביו, אבל כשהוא יוצא הוא עובר בתוך ארבע אמות לקברים וזה כבר לאחר שאביו נקבר, ולכן אסור.

2. ברור שאסור לו ביום השנה להכנס בתוך ארבע אמות של קבר, רק לעמוד בשביל בחוץ מאחורי מחיצה ולא להאהיל על קבר. יש מקומות שמשתדלים לקבור את הכהנים סמוך לחוץ כדי שיוכלו לעמוד בשביל בחוץ ולראות את הקבר.

מקורות:

1. ראה שו"ע סי' שעג סעי' ו-ז. וע"ע שו"ת אגרות משה יו"ד סי' רנב.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. למה שלא יתירו סופו משום תחילתו? וכי מה הוא אמור לעשות? הוא הרי מוכרח לצאת לאחר הקבורה! הוא לא יכול להשאר שם עד סוף ימיו!

  2. אז הסיטואציה היחידה שכהן נטמא לצורך קבורת הקרובים זה או שהם קרוב לגדר…או בבית קברות חצי ריק במקום שלא יהיה קברות כשהוא חוזר ??
    ולגבי יום השנה…אם הנפטר נקבר במרכז בית הקברות, האם יש בכלל עניין לעלות לקבר??

  3. יש את הטומאה בעצם בית הלויות, בזמן הלויה עצמה, וכן בבית או בבית חולים בעת היציאת נשמה…
    בודאי יש לבוא ביום השנה ולעמוד במרוחק ולהצטרף לפוקדים את קברו.