להלוות לחבר – חייב?

שאלה:

חבר שאל אותי אם אפשר לקבל הלוואה לשבוע של כ 10 אלף ש"ח עד שישתחרר לו איזה סכום מהפיקדון. האם יש מצווה ואני מחוייב להיענות בחיוב לבקשה?
ואם כן – האם אני יכול לומר שאני יכול להלוות אבל פחות מהמבוקש?

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר יש לאדם כסף שלא בשימוש וחבר מבקש אותם להלוואה חייב להלוות לו. אם יש חשש למלווה שלא יפרע לו את חובו לא חייב להלוות לו. ועדיף שלא להלוות מילווה ויעבור על איסור של 'לא תהיה לו כנושה'. כמו כן יכול המלווה להלוות רק חלק מהסכום שביקש – אם חושש שאם ילווה את כל הסכום לא יוכל הלווה לפרוע.

עצה נוספת לעגן על ההלוואה שידרוש המלווה ערבים קבלנים מהלווה וכך אם לא יפר הלווה יוכל לתבוע מיד את הערבים קבלנים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ ריש סימן צז.