נדר להביא חומשים לבית הכנסת ובית הכנסת נסגר

שאלה:

שלום וברכה,
תחילה אודה לכם על האתר הנפלא שלכם שממש נהנים ממנו ועוזר ומשרת את הרבים בצורה מדהימה ותועלתית לאין שיעור.
שאלתי היא כדלהלן:
אבי שהה בחו"ל באחד מבתי הכנסיות. שם לקראת סיום שהותו החליט להתחייב לקנות לבית הכנסת סט חומש שכולל בתוכו תפילות. מה שקרה הוא שככל הנראה בית הכנסת נסגר.
א. מה עליו לעשות כעת? האם מוטל עליו לתת את אותם הספרים למקום אחר? האם הוא פטור מכך? תודה.
ב. באופן כללי: אם אדם התחייב למקום אחד מסויים, האם מותר לו להביא למקום אחר (ובאופן שאין מניעה להביא זאת למקום הראשון רק שכעת הוא חזר בו ורוצה להביא למקום אחר).
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

נראה שעליו לתת לבית כנסת אחר, כיון שבית כנסת זה נסגר.

על הנדון אם כאשר יש אפשרות לתת לבית הכנסת הראשון, מותר לתת לאחר, נחלקו הדעות בין הפוסקים.

מקורות:

ראה מחנה אפרים דיני צדקה סי' ז שהביא כל השיטות בענין זה, וראה עוד שו"ת בית יצחק יו"ד סי' פב שהביא בזה סתירה בדברי קצוה"ח ומה שכתב בזה שם.