הורדת זקנה סיעודית במעלית בשבת על ידי גוי

שאלה:

האם לעובדת זרה מותר להוריד בשבת את אמא שלי במעלית
היא יכולה לעשות זאת דרך המדרגות אבל זה קשה לה עם כיסא גלגלים. האמא סיעודית וחולת פרקינסון
תודה

תשובה:

שלום וברכה

ככל שהיא יכולה להוריד במדרגות וזה מעשי, והיא מעדיפה לנוחותה להוריד אותה במעלית – מותר. אמנם יש אוסרים בכל מקרה, גם כשיש אפשרות לעשות זאת ברגל, אך המיקל יש לו על מי לסמוך.

כמובן שכאשר מדובר בצורך חולה, כלומר, לצורף רפואתו הוא נדרש לצאת וכדומה, מותר לעשות זאת על ידי גוי כדי אמירה לגוי לצורך חולה שאין בו סכנה, אבל בדרך כלל לא זה המקרה.

בכל מקרה אין לומר לה כך לעשות!

מקורות:

ארחות שבת פכ”ג סנ”ד וכך מורה הגרי”ש אלישיב זצ"ל, ובכף החיים שלז,כא כתב סברא זו שכשיכול הנכרי לעשות בדרך היתר אין הישראל צריך למחות בו אף אם עושה בדרך איסור. וכן בשמירת שבת פ”ל סכ”ה התיר לומר לנכרי להעלות חפץ לקומה עליונה של בנין רב קומות אף שידוע שישתמש לצורך כך במעלית מכיון שיכול לההעלותו במדרגות.

אך דעת הגר”נ קרליץ לאסור בכל מקרה כיון שעושה את המלאכה בגוף הישראל. ולכאורה גם בדברי המנחת יצחק ח”ד סימן כ”ה מבואר שיש לאסור כיון שנראה כשלוחו.