איסוף בקבוקים ריקים בשבת – מוקצה

שאלה:

האם מותר לאפשר לילד לאסוף בקבוקי פקדון(שלמים, שאינם פגומים ואיכא שם כלי עליהם) בשבת?

תשובה:

שלום רב

זה שהוא אוסף את הבקבוקים למטרות רווח אינני בטוח שיש בכך בעיה מצד האיסור של ממצוא חפצך, הוא אינו עוסק כרגע במסחר אלא אוסף דברים שווי ערך כספי [באותה מידה אם היו פזורים על הריצפה תכשיטים יקרים לא היה איסור לאסוף אותם…]. הנקודה הבעייתית היא שבקבוק ריק מלוכלך שאין דרך להשתמש בו הוא מוקצה בשבת גם אם הוא שלם ויש לו כביכול שם כלי [ראה ארחות שבת ח”ב עמ’ עז], לכן אם יוכל להסיט אותו ברגל מאחורי עץ וכדומה ניחא, אבל להרים בידים אסור.

רוב נחת!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מוקצה נקבע לפי דעת בני אדם – דעת הבעלים, כמו מטלוניות שלעניים נחשב ראוי לשימוש ולעשירים לא, כך גם כאן כיון שבני אדם לא משתמשים שוב וזה נזרק זה נעשה מוקצה.