מנורת מקרר דלוקה בשבת – האם להודיע לאשה שלא תפתח?

שאלה:

אני אחראי כבר מס שנים לכבות את המנורה במקרר לפני כל שבת. השבת שכחתי ואישתי לא ידעה. האם עכשיו בתוך השבת כשאישתי באה לפתוח את המקרר ובדעתה שהמנורה מנותקת ואני רואה אותה עלי לאמר לה לא לפתוח או כיוון שאין כאן מלאכת מחשבת ולא ניחא לה במנורה אני לא חייב לאמר לה לא לפתוח? האם בפתיחה שלה יהיה איזה איסור?

תשובה:

שלום וברכה

ידועים דברי רבי עקיבא איגר (ח"א סי' ח) שמה שמתעסק אין בו עוון, הוא דוקא כאשר התכוון ליטול ירק אחד שהוא תלוש, וזזה ידו ולקח אחר שהוא מחובר שכלל לא התכוון ללקיחתו, אבל אם התכוון לירק זה אלא שסבר שהוא תלוש ונמצא מחובר – יש בזה איסור תורה אלא שפטור מקרבן. במקרה המדובר הוא דומה למעשה השני ונראה שיש להתרות בה ולמונעה מן האיסור.

מקורות:

ארחות שבת פרק כו סעי' ט.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מעבר לשאלה ההלכתית, איך האשה תחוש ותגיב אם היא תגלה שהבעל הכשיל אותה? ולא די בכך שהוא שכח להוציא נורה, הוא גם לא עדכן אותה ואפשר לה לפתוח את הדלת?

    נקודה נוספת, הרבנים שליט"א רגילים בשאלות מסוג זה (כפי שראיתי הרבה באתר) להזכיר כי הוצאת הנורה לא מספקת ויש לנטרל את המקרר לחלוטין מכל החיישנים.

  2. הערה חשובה מאוד שהיה בדעתי לציין ותוך כדי כתיבה שכחתי! במקררים החדשים ממש לא מספיק לנתק נורה, יש לעשות התקן שבת!