התפללו ביחיד – להצטרף יחד לחזרת הש"ץ

שאלה:

שלום. שבוע טוב. אם כשהתחילו את התפילה בלחש לא היו עשרה בבית הכנסת, היו רק תשעה. ובמהלך התפילה הגיע עשירי. כשחלק מהציבור כבר גמרו להתפלל וחלק לא. האם צריך לעשות חזרת הש"ץ במקרה כזה? האם צריך קדיש ? וכו'

תשובה:

אל שהתפללו אינם עושים חזרה, אלא זה שעכשיו הגיע יכול להתפלל את תפילת הלחש שלו בקול ויאמרו איתו קדושה וכן לענין ברכו, הוא יהיה החזן ויוכל לומר ברכו.

מקורות:

משנה ברורה סימן סט ס"ק א: כל אחד – והרדב"ז בסימן רמ"א ח"ד פליג ע"ז וז"ל אם התפללו בעשרה כ"א ביחידי פרח מינייהו קדיש וקדושה כדאמרינן גבי ברכת המזון [לקמן בסימן קצ"ד סעיף א'] וכיון דפרח מינייהו אף על גב שאח"כ נתחברו עשרה אינם יכולים לחזור ולהתפלל בקדיש וקדושה ואם חזרו והתפללו הוי ברכה לבטלה עי"ש והובא דבריו בקיצור במ"א ובספר מגן גיבורים ובח"א הביאו דבריו להלכה. ובתשובת הרמ"ע סימן פ"ד ובדרך החיים בדיני ברכו אות ג' משמע דפוסק כהשו"ע אכן בתשובת ח"ס חא"ח סימן י"ז כתב דכן עמא דבר כהרדב"ז. אכן גם להרדב"ז אם יש אחד מהם שלא התפלל עדיין יכול לפרוס על שמע וגם לירד לפני התיבה אך לא יתפלל מתחלה התפלה בלחש רק יתפלל תיכף התפלה בקול רם דבכה"ג לא שייך פרח חובת תפלה מינייהו דהרי בשביל עצמו אומר וכ"כ המגן גבורים בסימן קכ"ד וה"ה דאחד מאותם שכבר יצאו יכול לפרוס על שמע ולירד לפני התיבה בשבילו וכדלקמיה בשו"ע דכיון דיש עכ"פ אחד שלא יצא עדיין ידי תפלה כל ישראל ערבים זה בזה [הרדב"ז שם]: