הנחת אורז עם רוטב על הפלטה בשבת

שאלה:

שלום וברכה
האם מותר להניח על הפלאטה סיר אורז עם קצת רוטב או בורקס עם רוטב בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

לדעת רוב רובם של פוסקי זמנינו הדבר אסור משתי סיבות: ראשית יש כאן קצת רוטב ויש בישול אחר בישול בלח שנתצטנן, שנית משום איסור חזרה, אין להניח אפילו דבר יבש על הפלטה ממש, אלא על גבי סיר אחר או כלי הפוך. כך דעת הגרש"ז אויערבך, הגר"ש וואזנר, הגרי"ש אלישיב ועוד רבים מאוד. אמנם דעת הגר"ע יוסף להקל בשני הנדונים הנ"ל, הן לגבי הרוטב סבר שכאשר הרוטב הוא מיעוט והעיקר הוא יבש אין איסור של בישול אחר בישול, והן לגבי הפלטה, סבר שבשונה מפח על האש וכדומה, פלטה חשמלית אינה מקום המיועד לבישול ולכן אין בו אסיור חזרה ומותר להניח עליה מאכל יבש בשבת.

לכן כל אחד יעשה בזה כהוראת רבותיו. ומי שאין לו רב קבוע, יחמיר בזה כדעת רוב הפוסקים שלא להניח על הפלטה דבר שיש בו רוטב, וגם דבר יבש יניח רק על גבי צלחת הפוכה וכדומה.