ארון ספרי קודש על קיר בית הכסא

שאלה:

לכבוד הרב שלום וברכה ,
יש לנו בבית ספריה ובה ספרי קודש ולפעמים אני מניח בה גם את מגילת אסתר או מזוזות לפני או אחרי בדיקה .
העניין הוא שהספריה צמודה לקיר שמאחוריו בית הכיסא האסלה ממש מעבר לקיר וצמודה לו .
קרה פעמים שהייתה סתימה בבית הכיסא והדבר נשאר כך יום או יומיים עד שנפתחה הסתימה .
אציין גם שצנרת הביוב של הבניין עוברת ממש בקיר( קצת בבליטה ) והיא מכוסה כנראה בקיר גבס- הצנרת לא ניראת רק בליטה חיצונית .
הקיר המפריד בין הספריה לבית הכיסא הוא מבטון , רק הצנרת מכוסה בסוג של קיר גבס .

האם זה בסדר וניתן להשאיר את הספריה במקומה?

תודה על פועלכם ועבודת הקודש וכל הברכות

תשובה:

שלום רב

אין בכך כל איסור.

לפני שנים שהצואה לא היתה נשטפת והחדר עצמו היה מלוכלך והיה בו בור לקבל את הטינוף, הכתלים היו נחשבים ככלי המיועד לקבל טינוף ואסור היה לדבר כנגדם דברי קדושה ולהניח ספרים, ראה שו"ע סי' פג סעי' א. אבל בזמנינו שהצואה נשטפת והקירות אינם כלי לקבל ליכלוך והם גם מיועדים לחדר השני באותה מידה, אין חשש, ראה ערוך השלחן שם סעי' ח, חזון איש סי' יז, שלמת חיים סי' קד קה ועוד רבים וכן המנהג. ובפרט שהם בארון נפרד. מה שלעיתים קרה שהיתה סתימה לא מגדיר את המקום ואת הקירות ככלי המיועד לצואה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה לכבוד הרב על התשובה .
    האם זה שהאסלה נותרה מטונפת מספר ימים גם לאחר פתיחת הסתימה פשוט לא היה לי הזמן לקרצף ולחטא את המקום והשתמשו בשירותים אחרים שבבית בינתיים ..האם זה משנה את תשובת הרב ?
    וזה כן הופך לכלי המיועד לצואה ?

  2. כיון שזה חד פעמי זה לא משנה את מהות המקום. סתם מצד הנעימות בבית כדאי לא להשאיר כזה דבר, אלא לתקן ולנקות מיד. מן הסתם היה בזה סבל לבני הבית.