טיול מדמי מעשר

שאלה:

6. יעקב הוא בעל כשרון גדול בתחומים רבים, אך דא עקא כי הרבה יותר מגודל כשרונותיו גודל חובותיו , מה שאמר שלמה כי לא לחכמים לחם, נתבאר אצלו ביתר ביאור והרחבה, הוא חייב במקביל עשרות אלפי שקלים לגמחים שונים, ולמרות שהוצאותיו גדולות מהכנסותיו, הוא מנסה בכל גופו לעצור את תנועת הגלגל שלא יטפח ויגדל מיום ליום, מצד שני קול פנימי אומר ליעקב שיתכן שצרתו הגדולה היא מפני שהוא אינו מעשר את כספו, אילו רק היה מעשר את כספו המועט הרי שבמהרה נמצאת היתה הדרך בו יוכל להיות משולם על כשרונותיו הברוכים, יעקב תמה האם מותר לו לתת מאה ש"ח לילדו ללכת לטיול השנתי מכספי מעשרות, כאשר ידוע לו כי בפעם שעברה כשלא היה לו כסף לשלם לקמפ עבור בנו בישיבה, הוא נאלץ להסביר את העדרות בנו משיקולים חינוכיים,,, הוא יודע היטב שהמוסד לא יכול לספוג העדר תשלום על הטיול, מה גם שבטיול מתוכננת אטרקציה, ואין זה רק תוספת על הנסיעה באוטובוס שבין כה וכה יוצא, הוא רוצה לדעת האם הוא יוכל להחשיב מכספי מעשרות את התשלום לחיידר על טיול בנו לאטרקציה של 'בננות" בחוף הים,בסך מאה ש"ח,
במידה והוא יידע תשובה לשאלה זו, הוא שואל אם מותר לו לקחת בן אחר שלו לאטרקציה דומה אחרת, גם בלי התיווך של החיידר בטיול השנתי, ולהחשיב זאת מכספי מעשר.

תשובה:

שלום וברכה

ראשית הוא פטור מדמי מעשרות כיון שהוצאותיו מרובות מהכנסותיו במידה ניכרת.

לעצם הענין, את התשלום לחיידר אפשר לעשות מדמי מעשר, כיון שהוא מוכרח לשלוח את בנו לטיול, אחרת הוא ירגיש מקופח מאוד וכו', אבל לתת טיול כזה לבנו השני סתם צ'ופר אין מקום לתת מדמי מעשרות אלא אם כן יש בזה תועלת חינוכית ממשית.