צרור מפתחות עם שלט לרכב – מוקצה

שאלה:

שלום לכב' הרב
האם מותר בשבת ללכת עם צרור מפתחות שבתוכו יש גם שלט ומפתח לרכב?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר יש לאדם בצרור אחד גם מפתחות מוקצה או שלט או דיסק אונקי וגם מפתחות שאינם מוקצה, וזקוק למפתח שאינו מוקצה, אם אפשר לשחרר את המפתח המוקצה בצורה שינער את הצרור והמפתח יפול, צריך לעשות זאת, אולם במקרה ואי אפשר לעשות זאת [וכך הוא ברוב מחזיקי המפתחות], רשאי לטלטל את כל הצרור ולהשתמש במפתח שזקוק לו. לכן יש להוציא הכל לפני שבת ולהשאיר רק מה שאינו מוקצה.

מקורות:

עי’ שו”ע אוח סי’ שט, שכאשר יש מוקצה שמונח עם דבר שאינו מוקצה, וצריך את הדבר שאינו מוקצה, שצריך “לנער” את המוקצה ולהשתמש בדבר שאינו מוקצה, אך אסור לטלטל את המוקצה בידים, ובמקרה ואי אפשר לנער, מותר לטלטל את הכל, ובפרט באופן שהדבר המוקצה הוא מוגדר ל”כלי שמלאכתו לאיסור” וכבנידון דידן שמפתח רכב נחשב לכלי שמלאכתו לאיסור שמותר לטלטל את כל הצרור אם אי אפשר לנער אותו מהצרור.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. רק הערה לגבי סוג המוקצה – לעיתים קרובות מאוד, במיוחד ברכבים החדשים יחסית, המפתח הוא גם שלט לרכב, וזה ודאי נחשב מוקצה מחמת חסרון כיס שאדם מקפיד עליו מאוד, הוא יקר מאוד (סתם לצורך מתן מושג – שכפול מפתח כזה מתחיל מ-600 שקלים ומעלה)