בלנדר בשרי להעבירו לחלבי על ידי הגעלה

שאלה:

בלנדר שהשתמשו בו בבשרי רותח לפני הרבה זמן. ועכשיו הכינו בו שייק חלבי. האם הבלנדר צריך הכשרה?
ב. אם הוא לא צריך הכשרה ובכל זאת רוצים להופכו כעת לחלבי איך עושים זאת?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהשייק היה בחלב קר שאינו מבליע אין צורך בהכשרה אלא בנקיון יסודי. לגבי להעבירו להיות חלבי על ידי הגעלה – מנהג בני אשכנז שלא להעביר כלים מבשרי לחלבי, אמנם אם עברה עליו שנה ללא שימוש זה אפשרי. בני ספרד מקילים בזה כמובן על ידי הגעלה.

מקורות:

על העברה מחלבי לבשרי, ראה שו"ת מהרש"ם ח"ב סי' רמא, ודרכי תשובה יו"ד סי' קכא סעי' כט. כמו כן הקל המהרש"ם שם, במידה והכלי הוגעל ויוחד זמן מסויים לשימוש פרווה, לייחד אותו לאחר מכן לשימוש חלבי.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. הרב האם מכיוון שהבלנדר הנ"ל מעולם לא בלע מחם מעיקרא הוא נחשב ככלי סתמי לא בשר ולא חלב איפה מצינו חומרא כזאת? גם אצל בני אשכנז שהחמירו דווקא כלים שהשתמשו בהם וחם רוצים להשתמש בהם בחם גם אם חום זה הוא מקרי, אשמח למקור מפורש שדן בדבר דומה

  2. שאלה נכתב שהשתמשו בו בבשר רותח. ולאחר השתמשו בחם, אין להשתמש לחלבי אפילו קר למרות שאינו אוסר את המאכל, כמבואר בדרכי משה בתחילת סי' צב.