תשלום לשכן שבנה לפניי

שאלה:

לפני שנה וחצי בניתי במרפסת שלי, וכמה שנים קודם בנה שכן אחר (לשם הבנת השאלה שמו ראובן) מעל חלק מהמרפסת, והניח עמודים וחגורת בטון.
לאחר שבניתי פנה אליי הלה שאשלם לו 5000 ש"ח השתתפות במה ששילם, ולבסוף סיכמנו על 4500 ש"ח, ושילמתי לו.
לאחר תקופה, שכן אחר (נקרא לו שמעון) הלך עם השכן המדובר (ראובן) לרב בורר לגבי החיוב שלו לשכן ששילמתי לו 4500 ש"ח. גם אני הלכתי לשם מפני החשבון שלי עם השכן השלישי (שמעון), וגם כי חשבתי שאולי הרב יפסוק שאיני צריך לשלם 4500 ש"ח לראובן. אולם למעשה הרב טען שעליי לשלם 7500 ש"ח לראובן.
האם אני חייב לשלם אף שסיכמנו קודם שנסגור על 4500 ש"ח. יש עוד להוסיף שפסק הרב אינו דין מוחלט, ורבים דעות הדיינים בענין זה.

תשובה:

שלום וברכה,

אני לא יודע מה הדו"ד שהיה בדיון אבל מסתבר מאוד שבית דין פסק לכם שהפשרה שעשיתם מגדרת כפשרה בטעות ובטלה הפשרה ואתה חייב לשלם 7500 עליך לשלם כפי מה שפסק לכם.

גם אם תמצא דיינים שיסברו לא כך, לא ניתן להיפטר מהתשלום של הפס"ד, לא ניתן לומר קים לי כשיטות הפוטרות כמבואר בנתיבות שאם יש מחלוקת יכול לומר קים לי אבל אם הדיין הכריע כשיטה אחת לא יכול הבע"ד לומר קים לי כשיטות החולקות.

בהצלחה.

מקורות:

פשרה בטעות – שו"ע סימן כה סעיף ה ובסמ"ע ס"ק ל.

לא ניתן לומר קי"ל נגד הדיינים שהתדינו אצלו – נתביות כללי תפיסה אות כ.