שותפים שחלקו ברכוש המשותף

שאלה:

שלום וברכה
ברצוני לשאול לגבי ב' שותפים בנכס שאחד גר בקומת קרקע והשני בקומה השניה וסיכמו בניהם שהתחתון יכול לבנות כמה שהוא רוצה בקומת קרקע והעליון יכול לבנות ג"כ בקומה השניה השאלה האם לאחר חלוקה יש אפשרות לעליון לבנות כמה קומות שהוא רוצה או שיכול לבנות רק קומה אחת [ כמובן שמדובר בבניין ישן שהגג אינו מוצמד]
אשמח למקורות הדין.

תשובה:

שלום וברכה,

יש לבדוק את צורת החלוקה, אם חלקו ואמרו שהקומה ראשונה ירחיב כנגדו, והעליון ירחיב על הגג, יש אפשרות לעליון להרחיב קומה אחת כנגד ההרחבה שהוא קיבל. אם סיכמו שקומה ראשונה יבנה כמה שרוצה בלי גבול וכנגד יבנה הקומה השנייה בלי גבול, הרי שיש כאן חלוקה מוחלטת ויכול כל אחד לבנות כמה שרוצה בקומה שלו.

בהצלחה.

מקורות:

בשכנים שמרחיבים בחלק המשותף יש כאן חלוקת השותפות ולכן כל שכן מקבל חלק כנגד חלק. ולכן אם השכן מקבל הרחבה 50 מ"ר לא יכול השן לבנות על הגג 200 מ"ר – אין זה חלוקה הוגנת. אבל אם החלוקה היא שווה ולכל אחד יכול לקבל אותו חלוקה, והם חלקו בצורה מוחלטת, יכול כל אחד לבנות בשטח שלו כפי תנאי החלוקה.