רצה בסעודה שלישית / תפילה

שאלה:

בס״ד
1. כמה זמן אחרי יציאת שבת צריך להגיד רצה והחליצנו? והאם אומרים גם הרחמן ינחילנו ליום שכולו שבת..?
2. אם הגעתי במינחה וכבר מתחילים שמונה עשרה, עדיף שאצטרף לשמונה עשרה ואומר אשרי אחר כך? ואם כן מתי אני כבר יכול להגיד אשרי? האם במהלך חזרת השץ?
3. אם אני מסיים שמונה עשרה והקהל בנפילת אפיים, אני מצטרף אליהם ומדלג על מה שלפני וממשיך איתם או שאני חוזר למה שלפני נפילת אפיים?
4. אם אני נוהג לאמר (כשיש לי זמן) את רוב הברכות לפני שחרית (קדש לי.. העקדה.. הקטורת.. וכו..) וכשאין לי זמן אני מדלג ואומר את מה שחייב להגיד, יש בכך בעיה או שבסה״כ אם יוצא לי להגיד, אז ברכה ואם לא אין זו עבירה?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

1. בסעודה שלישית של שבת שהתחילה בשבת ונמשכה אפילו זמן רב לאחר צאת השבת, אומרים בברכת המזון רצה והחליצנו והרחמן. כמובן אדם שאכל סעודה במוצאי שבת אינו אומר זאת.

2. כדאי להתחיל מיד שמונה עשרה, ואחרי התפילה תשלים אשרי.

3. את היכול להתחיל בוידוי, אבל י"ג מידות לא אומרים ביחיד.

4. מה שהזכרת בסוגריים אכן אומרים רק אם מספיקים, מביניהם אם אפשר רק אחד, הקטורת עדיפה.