כהנים בשתיית יין בזמן הזה

שאלה:

שלום לרבנים רציתי לשאול בגמרא בסנהדרין דף כב עב מביאה מחלוקת בין רבנן לרבי האם כהנים מותרים היום לשתות יין רבי אומר מותר וחכמים אוסרים שמא יבנה ביהמק והרמבם פסק כרבי והרי קימ"ל יחיר ורבים כרבים? ועוד איך לא חוששים שמא יבנה ביהמק הרי מצוים כל רגע להאמין שיבנה? תודה

תשובה:

שלום וברכה

הראב"ד בהל' ביאת מקדש פ"א הלכה ז מסביר את מקור דברי הרמב"ם, שהוא מהגמרא שם שאמרו כמאן שתי כהנים יין, כלומר אביי בגמרא שם מעיד שהמנהג היה כרבי.

לגבי שאלתך השניה, אין קשר בין חובת הציפייה לגאולה לבין מה שזה מחייב אותנו בפועל לעשות מבחינת דיני האיסור וההיתר. הכלל הוא שכהן שאין זו עתה שעת משמרתו מותר בשתיית יין. ממילא כיון שאין מקדש, לאף אחד זו לא שעת משמרתו. אתה רוצה לגזור ולאסור שמא יבנה המקדש ויתברר שזו משמרתו, מי אמר שניתן לחייב אדם מחמת חשש זה, כרגע אין לו משמרת! בענין זה נחלקו התנאים. כלומר אין ויכוח על הציפייה לגאולה, השאלה רק אם ניתן לחייב אדם שכרגע מותר בשתיית יין, שלא ישתה מחמת ציפייה זו.