לנשל בן שלא נוהג כשורה מהירושה

שאלה:

שלום כבוד הרב
התגרשתי זמן קצר אחרי בגידתה של אשתי הקודמת.ויש לי ממנה בן בגיל 45.ואין לנו קשר,אחרי כששה חודשים
התחתנתי. ויש לי כבר ילדים נשואים. ונכדים נשואים. השארתי צוואה
ע"י עור"ד שהדירה בארץ נשארת אצל בני השני. שהוא בן תורה. אני מתגורר בחו"ל. מה דעתו? אגב. הבן הראשון הוא חילוני. ואין לי שום יחסים איתו. כי הוא נעלם לי.
יוסף דוב כ"ץ הכהן

תשובה:

שלום וברכה,

הגמרא (ב"ב קלג ע"ב): לא תיהוי בי עבורי אחסנתא ואפילו מברא בישא לברא טבא [שלא יעביר את הירושה מבן אחד לבן אחר, אפילו מבן חכם לבן רש]. וכן נפסק ברמב"ם פ"ו מנחלות הי"א ובש"ע חו"מ סימן רפ"ב.

הטעם שלא לנשל בן רשע משום שיתכן ויצאו מהבן הרשע בנים צדיקים, והם יהנו מהירושה. וכתב הגאון הרב משה פיינשטיין שדין זה נאמר דווקא בבן שלא נוהג כשורה אבל מחנך את בניו כשורה. אבל מומר ששולח את בניו למוסדות שנוגדות את שמירת המצוות, אין סיכוי כמעט שיצאו בנים הגונים, ומותר לנשל בן כזה מהירושה.

ולפ"ז בבן חילוני שלא מכיר באביו וגם חי בחברה חילונית ולרוב בניו ילכו בדרכו, אין איסור של עבורי אחסנתא, ומותר להעביר ממנו את הירושה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה אגרות משה חו"מ חלק ב סימן נ