שיעור לברכה אחרונה

שאלה:

שאלה ראשונה:

אם אדם אכל פת הבאה בכיסנין, ואכל כזית תוך כדי אכילת פרס,
אך אחר כך אכל עוד כמות גדולה שהגיע סה"כ לארבע כביצים (ולא אכלה בתוך כדי אכילת פרס.
האם צריך לברך ברכת המזון?
אני שואל, כי קראתי בשם האגרות משה שאם אדם לא אכל לחם בשיעור של תוך כדי אכילת פרס – לא מברך ברכהמ"ז.

מה יהיה הדין במקרה הנ"ל לפי דעת ר' משה? איזה ברכה אחרונה מברך (אם בכלל)?

השאלה השניה היא שאלה דומה:
מה הדין אם אכל פת הבאה בכיסנין בשיעור ארבע כביצים אך לא היה שם שום כזית בכדי אכילת פרס – איזה ברכה אחרונה יברך?

תשובה:

אם אכל כזית בכדי אכילת פרס, גם את שאר הכמות אכל בזמן מרובה יותר, כיון שהכל אכילה אחת הברכה היא ברכת המזון. קביעות סעודה אין פירושה שאת כל הכמות יש לאכול בכדי אכילת פרס. אבל אם לא אכל בכלל כזית בכדי אכילת פרס, אינו מברך שום ברכה אחרונה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מצוי מאוד שיושבים לסעודה בין אם סעודת שבת ובין עם סעודת נישואין ובכלל בסתם יום של חול נוטלים ידים ואוכלים חתיכת פת ולאחר מכן אוכלים את שאר המאכלים כאשר מדי פעם מתבלים את הפת במאכל אך בסופו של סעודה לא היה כזית פת בכדי אכילת פרס. לפי תשובה זו לא ניתן לברך ברכהמ"ז (ולזמן) מה העצה היעוצה? להתחיל את הסעודה עם כזית פת בכדי אכילת פרס לא תמיד אקטואלי כשכמות הפת מצומצמת (לחמניה קטנה / פרוסה בודדת) ומעונינים לאכול חלק עם הדג חלק עם המרק ויש גם לשמור חתיכה לקינוח בין הדג לבשר וכדו'. לבקש מהמלצר עוד לחמניה גם לא ריאלי. כמה לחמניות כבר הכינו לסעודה? אם כל סועד ידרוש שנים – המלצר הראשי יכריז על פשיטת-רגל! האם ישנה עצה אחרת יותר מעשית?

  2. נראה לי שאתה חושב שכזית זה המון… כזית זה מאוד מעט, כמה ביסים עם הטחינה בהתחלה וכבר אכלת כזית…בלחמניה עגולה ממוצעת יש לדעתי שלושה ארבעה כזיתים.