משפחה שבוחרים לחלק ירושה לפי חוק האזרחי/ירושת בן מוגבל

שאלה:

שלום לרבנים,
1 האם במשפחה של רבקה ראובן ושמעון , כאשר רבקה הבכורה, ואחריה נולד ראובן , ושמעון הוא הקטן, האם ראובן יורש פי שניים מאחיו?
2. בעל תשובה שרוב משפחתו חילונית ופועלת לפי דיני ירושה של המדינה, ולא של התורה, האם חייב להשלים (באופן שלאח מסויים על פי דין תורה מגיע יותר ממה שקיבל מדיני המדינה) לאחיו?
3. בהמשך לשאלה שתיים, אם חייב להשלים, האם חייב למכור נכס כדי להשלים (באופן שירש נכס ולא ירש מספיק מעות כדי להשלים כדי לבצע דין תורה )?
4.כאשר אחד היורשים בעל נכות , ונסמך על שולחן הוריו כל חייו הבוגרים, האם דיני הירושה משתנים כלפיו?

תשובה:

שלום וברכה,

1. בכור שזכאי לקבל פי שניים נאמר רק אם הוא נולד ראשון, אבל אם יש בת לפני הבן הראשון אין לו דין בכור ואינו זכאי לקבל פי שניים.

2. משפחה שבוחרת מעצמם לחלק את הירושה לפי חוק האזרחי ולא לפי הלכה, נחשב שנותנים מתנה את חלקם לבנות שלא זכאיות לירושה ואין חובה להשלים להם את מה שמגיע להם לפי הלכה.

3. כנ"ל אנו חייב להשלים וכ"ש לא למכור נכס.

4. בן שהוא מוגבל זכאי בירושה ככל האחים ויש לו חלק בן כולם. אלא שבמקרה כזה הבנות לא יוכלו לקבל את חלקו, כיון שאין לו דעת להקנות והירושה היא שלו. ואחרי פטירתו חולקים אחיו בנחלתו.

בהצלחה.