לווה שלא פורע חובו וביקש שאני יימחל על חלק מהלוואה

שאלה:

שלום וברכה. נתתי לבן אדם צק טובה. אמר שיגיע תאריך הצק ישלם אותו. לא שילם. נעלם. אחרי כ 4 שנים אני פוגש אותו ומתפלא ומבקש את הכסף. אמר לי אני מוכן לשלם 30 אחוז ותמחל על השאר… מרוב לחץ ושלא האמנתי וכ"כ הייתי צריך כסף אמרתי כן. שומע שיש לו היום כסף. בקשתי את השאר. אומר מחלת לי.. אמרתי לו לא היה לי אופציה. 4 שנים לא ראיתי אותך החלפת מס פל אולי שוב תחליף. אמר שאת ה9 שזה 30%מביא לי במקום ונתן..
מה הדין.

תשובה:

שלום וברכה,

לכתחילה במצב כזה צריך למסור מודעה שמבטל את המחילה ואין כוונתו למחול. ולמרות שהעדים לא רואים שאנוס מותר להם לחתום על המסירת מודעה.

כאשר מחלת בגלל שאין לו והתברר שיש לו כסף הרי זה מחילה בטעות ואינה מחילה. אם המחילה לא הייתה בלב שלם אלא אמירת דברים כדי להוציא ממנו את הכסף אין כאן מחילה ואתה יכול לתבוע את השאר.

כדאי שתתבע אותו לדין תורה והם ידונו את זכויותיך ויחייבו את הצד השני לשלם מיד.

בהצלחה.

מקורות:

ניתן למסור מודעה לפני המחילה ואין צריך לראות את האונס כמבואר בשו"ע סימן רה. מחילה בטעות אינה מחילה אפילו עשו קניין על המחילה כמבואר בשו"ע סימן רמא סו"ס ב.