חשב בליבו לתת חפץ למוסד ומתחרט

שאלה:

בעבר למדתי במוסד מסוים. השארתי שם בקבוקונים עם צבעים שהיו בבעלותי, מתוך רצון שיישארו שם. לאחר זמן מה החלטתי לקחת אותם לעצמי. האם יש כאן חשש גזל?

תשובה:

שלום וברכה,

הנתינה בלב אינה נתינה ומותר לחזור ולקחת את הצבעים.

בהצלחה.

מקורות:

הנתינה בלב אינה מתנה, ויש להקנות למוסד. אלא שאם מדובר במוסד תורני שנזקק לתמיכה יש בדבר משום נדרי צדקה, ונחלקו הפוסקים אם נדר בליבו לצדקה אם חל הנדר. וגם בנדר דעת הבית יוסף שלא חל בלב, כמבואר בשו"ע חו"מ סו"ס ריב. ואם לא הייתה כוונה לצדקה אלא להשאיר אין לזה דין של נדרי צדקה לכו"ע.