נטיעות לפני השמיטה

שאלה:

באיזו צורה מותר לחקלאי או בבית לגדל בזמן השמיטה והאם חל על תוספת שמיטה ממתי מתחיל

תשובה:

שלום וברכה

אסור לנטוע נטיעות חדשות או לזרוע בשמיטה, איסור זה גורף ואין בו היתר כלל, לגבי נטיעות קיימות, מותר באופן כללי רק לעשות פעולות שימנעו את מות הגידולים, אבל לא להשביחם, וכן יש להפקיר את הפרות לכל דורש, או ליתנם לבית דין – אוצר בית דין. ירקות שגדלו בשביעית אסורים באכילה בכל מקרה. כל זה בגדול ממש על כל שאלה פרטנית יש לשאול פרטני כיון שיש בזה הרבה מאוד הלכות פרטים ומקרים שונים.

לגבי ערב שביעית, בזמן הזה אין דין תוספת שביעית לאסור כל מלאכה, אלא מראש השנה ואילך, אבל לגבי נטיעת אילנות חדשים יש דין להוסיף כשיעור הנדרש לגבי מנים שנות ערלה להחשב שנה. כלומר, בעצי חשופי שורש עד ט"ו או ט"ז אב – שיטות שונות. בשתיל הנשתל עם הגוש שלו כאשר הגוש קיים ויכול לגדלו בתוכו, מותר עד ראש השנה.

אם יש שאלה פרטנית מעשית ניתן לשאול באופן יותר ממוקד.