מינוי אשה לועד בית הכנסת / מחלל שבת בועד בית הכנסת

שאלה:

שלום כבוד הרב .
כמה שאלות הלכתיות ברשות הרב:
האם אפשרי שחבר בוועד של בית הכנסת שתפקידו אדמיניסטרטיבי בלבד , לא תורני ולא רוחני , יכול להיות יהודי שלא כל כך שומר תורה ומצוות? ואולי גם מחלל שבת.?
שאלה שנייה …האם אפשר לשתף אדם בתהליך גיור בעבודות תחזוקה של בית הכנסת? כמובן שלתורה לא מעלים אותו אבל כן משתפים אותו בעבודות תחזוקה ושיפוץ בית הכנסת.
שאלה אחרונה… עד כמה יש עניין לאשה בועד בית הכנסת בתפקיד אדמיניסטרטיבי?.
האם יש עם זה בעיה?
תודה רבה ורוב ברכה
ב.פ

תשובה:

שלום וברכה

אין מקום לתת יצוג ניהולי בעל יכולת החלטה לאדם שאינו שומר מצוות בועד בית הכנסת. הן מהבחינה הערכית, לפחות בבית הכנסת חייב להיות ברור שאין לגיטימיות לאי שמירת מצוות… מחלל שבת בפרהסיה בעיקרון הוא מומר! למעט אם הוא תינוק שנשבה וכו'…

אין כל בעיה לעשות עבודת תחזוקה על ידי גוי, אבל הוא שכיר של בית הכנסת ולא בפוזיציה של מקבל החלטות ובעל שליטה בבית הכנסת.

לגבי מינוי אשה לועד הקהילה: בשו"ת שרידי אש ח"ג סי' קה דן הרב וינברג זצ"ל בשאלה זו, האם ניתן למנות אשה לועד הקהילה וכדומה, והביא מתשובת הרד"צ הופמן ראש הסמינר לרבנים בברלין שאסר זאת מכל וכל, הלכה זו מבוססת על דברי הרמב"ם מלכים א,ה, וראה עוד שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' מד. ההנהגה הנכונה שועד הקהילה יבחר אשה שתהיה ממונה מטעמו על הפעילות לנשים, אך אותה אשה עצמה לא תהיה חלק מהועד עצמו.

ערב טוב ובהצלחה רבה!