יציאה חוץ לארץ

שאלה:

שלום רב, עד כמה רחוק אפשר להתרחק בספינה לתוך ים התיכון כדי לא לעבור על איסור יציאה מן ארץ?

תשובה:

הים המובלע בתוך רצועת החוף מן הצפון לדרום הוא חלק מהארץ כדברי הרמב"ם הידועים בזה לענין גיטין וראה חזון איש נשים סי' קמז. שעובר כעין קו דמיוני בין צור לעזה הכולל את כל המובלעת שביניהם שם הארץ נסוגה מזרחה, וכל זה חלק מארץ ישראל.

מקורות:

רמב"ם הלכות תרומות פרק א הלכה ז: אי זו היא ארץ שהחזיקו בה עולי מצרים, מרקם שהוא במזרח א"י עד הים הגדול, מאשקלון שהיא לדרום א"י עד עכו שהיא בצפון, היה מהלך מעכו לכזיב כל הארץ שעל ימינו שהוא מזרח הדרך הרי היא בחזקת ח"ל וטמאה משום ארץ העמים ופטורה מן המעשר ומן השביעית, עד שיודע לך שאותו המקום מא"י, וכל הארץ שעל שמאלו שהוא מערב הדרך, הרי היא בחזקת א"י וטהורה משום ארץ העמים וחייבת במעשר ובשביעית, עד שיודע לך שאותו מקום ח"ל, וכל ששופע ויורד מטורי אמנום ולפנים א"י, מטורי אמנום ולחוץ ח"ל, והנסים שבים רואין אותן כאילו חוט מתוח עליהם מטורי אמנום ועד נחל מצרים, מן החוט ולפנים א"י, מן החוט ולחוץ ח"ל, וזו היא צורתה.