השבת אבידה

שאלה:

שלום הרב,
מצוי היום שאנשים קונים דברים באינטרנט והמוצר לא מגיע לכתובת הנכונה,
רציתי לדעת מה הדין של המוצרים האלו, האם הם שייכים לחברה או אולי מאחר ושלחו אותו זה כבר לא שלהם ואם זה לא שלהם האם זה כבר שייך לקונה או דילמא מאחר שלא עשה שום מעשה קנין זה גם לא שייך לו, ונפק"מ מה אני צריך לעשות כשאני נתקע בכאלו מצבים ‏(ואין לי דרך להשיג הקונה‎‎‎‎‏)?
אשמח שהרב יעיר לי עיני בעניין זה (ואם אפשר אשמח גם לציון למקורות מדוייקים להרחבת ידיעותיי).
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

רכישה דרך האינטרנט לא נחשב קניין ולא זכה הקונה בחפץ שהזמין. כדי לקנות חפץ יש לעשות קניין משיכה או הגבהה. חז"ל קבעו שקניין כסף אינו קניין, ולכן העובדה ששילם עבור החפץ לא מקנה לו את החפץ. התשלום באשראי במקרה זה לא מהווה קניין סיטומתא, כיון שהמנהג שתשלום בקנייה דרך האינטרנט לא מקנה את המוצר ללקוח, וממילא אין כאן קניין סיטומתא.

המנהג במכירה באינטרנט שאחריות המשלוח מוטלת על המוכר, וכל עוד שהמוצר לא נמסר ליד הלקוח המוצר בשרות המוכר. ולכן מוצר שהגיע בטעות למקום אחר הלקוח לא זכה בו, ויש להשיבו למוכר ולא לקונה. ואם המוכר הוא גוי אין מצוות השבת אבדה לגוי, ולכן אינו חייב להשיב כלל.

בהצלחה.

מקורות:

קניין מטלטלים – שו"ע סימן קצח.

איסור השבה לגוי – שו"ע סימן רסו.