אשר יצר ועל נטילת ידיים

שאלה:

שלום וברכה
אני יודע שחשוב מאוד את ברכת על נטילת ידיים שחרית לעשות לפני ברכת אשר יצר.
מה לעשות במקרה שבו בכל זאת האדם לא יכל להתאפק ויצא לשירותים טרם נטילת הידיים? מה יברך וכיצד?

תשובה:

אדרבה! אין לברך על נטילת ידים לפני שהולכים לשירותים, כיון שלדעת הרא"ש שהנטילה המחוייבת בברכה היא זו שמהווה הכנה ונקיות לתפילה, אם אחר כך הולך לשירותים נמצא שהיתה ברכתו לבטלה, אלא בתחילה נוטל שש פעמים ללא ברכה, אחר כך הולך לשירותים, ואז כשיוצא נוטל ידיו ומברך על נטילת ידים ואשר יצר.

מקורות:

משנה ברורה תחילת סי' ד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. זה מסתדר עם הטעם של הראש שהנטילה נתקנה כנקיות לתפילה אבל למאן דאמר שהנטילה של שחרית נתקנה לסילוק רוח רעה שעל ידיו,הרי סילקה בנטילה שהזכרתם ללא ברכה ואם כן איך יברך לאחר מכן כשהרוח הרעה שבאה בשינה כבר הסתלקה?
    ממה נפשך מכל צד יש חשש…

  2. המשנה ברורה שם מבאר, שלדעת הרשב"א בלאו הכי אין צורך להסמיך את הברכה לנטילה והיא יכולה להיות חלק מסדר התפילה, ולכן אין בכך חסרון לפי דעתו, עיין שם.