מעשר מעץ הגדל בחצר הבנין

שאלה:

שלום! עץ שגדל בשטח של בנין קומות האם צריך לעשר ממנו או נחשב הפקר? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה כיון שהכל פרוץ לכולם ואף אחד לא מקפיד שיקחו מהפירות, גם אם יבוא מישהו מחוץ לבנין, הם נחשבים פירות הפקר הפטורים מן המעשר. אבל אם החצר סגורה ומגודרת ומקפידים שרק תושבי הבנים יקחו זה כבר כמו עץ בחצר פרטית.

מקורות:

רמב"ם הלכות מעשר פרק א הלכה יב

המשמר שדהו מפני ענביו ובא אחר ואסף את התאנים הנשארות באותה שדה, או שהיה משמר שדהו מפני המקשאות והמדלעות ובא אחד ואסף את הענבים הנשארים שם המפוזרים בשדה, בזמן שבעל השדה מקפיד עליהן אסורין משום גזל ולפיכך חייבין במעשר ובתרומה, אין בע"ה מקפיד עליהן מותרין משום גזל ופטורין מן המעשר.