גזיזת ציפורניים בראש חודש שחל ביום שישי

שאלה:

מהו לקוץ הצפרנים הלילה ליל ר"ח והוא גם לכבוד שבת כיון שגם ער"ש הוא ר"ח

תשובה:

שלום רב

אינני מכיר קולא כזו – לגזוז בליל ראש חודש. בכלל יש כאלו שנהגו שלא לקצוץ בלילה בכל ימות השנה. כמו כן הרי ליל ראש חודש היה כבר יום חמישי שנהגו שלא לקצוץ בו ציפורניים כיון שהן מתחילות לגדול שוב בשבת.

למעשה,לאלו הנוהגים על פי סדר חסידים שלא לגזור ציפורניים בראש חודש, אף ביום שישי אין להקל, כמבואר במשנה ברורה סי' רס ס"ק ז. אולם מנהג הספרדים שלא להקפיד על כך גם שלא ביום שישי, כמבואר בשו"ת אור לציון ח"ג סי' א סעי' ב. וראה כאן לגבי תספורת בראש חודש חל ביום שישי.

מקורות:

משנה ברורה סימן רס ס"ק ז

(ז) לגלחן – בתער או במספרים והטעם כדי שלא יכנוס לשבת כשהוא מנוול. יש מקומות שאין מגלחין ואין נוטלין צפורנים בר"ח אפילו חל ביום עש"ק כי כן צוה ר"י חסיד:

שו"ת אור לציון חלק ג פרק א – דין מלאכה בראש חודש אות ב

ב. שאלה. האם יש להזהר שלא להסתפר או שלא ליטול צפורניים בראש חודש.

תשובה. מנהג בני ספרד שלא לחוש מליטול צפורניים בראש חודש. ולענין תספורת בראש חודש, יש שנהגו שלא להסתפר ויש שלא חששו לזה.