בעלות של ילד על חפצים ושימוש בהם על ידי ההורים

שאלה:

האם יש לילד קטן לפני גיל מצוות בעלות על חפצים? מאיזה גיל?
האם מותר להורה להשתמש בחפץ ללא רשות?
הילד שלי למשל פעם קיבל צלחת מהגן, ופעם קניתי לו לורדים.
לפעמים הוא לא בבית, ולפעמים נשמע לי מטופש לבקש ממנו רשות.

תשובה:

שלום וברכה,

ילד קטן שעבד וקיבל שכר או שהשתתף במבצע וזכה בפרס המתנה היא שלו. ואם קיבל מתנה מאחרים המתנה שייכת להורים, ומסתבר במתנה קטנה שייך לקטן. החפצים שההורים קונים לילדים שייך להורים וההורים נותנים לילדים להשתמש, ולכן אין צורך לבקש רשות מהילד, אא"כ ההורים קנו לילד מתנה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן ער. ובסמ"ע ביאר שמתנה שקיבל מאחרים שייך להורים שדעת הנותן שההורים ישמרו לו. ולפ"ז נראה שמשחקים קטנים שערכם מועט הכוונה להקנות לילד, ולכן המתנה שייכת לילד.

חפצים שהורים קונים לבית אם לא פורש שזה מתנה לילדים הרכוש שייך להורים.