לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

בסיס לדבר האסור בכלי שמלאכתו לאיסור

שאלה:

האם בחפץ התלוי על חפץ יכול להיות בעיה של בסיס לדבר האסור?
למשל בקולב במטבח שלנו תליתי כף עץ ועל אותו קולב תליתי לאחר מכן, על גבי כף העץ – מסננת (מוקצה). האם מותר לי להוציא את כף העץ?
לפעמים זה תלוי בעצמו ולפעמים על ידי שרוך.

תשובה:

אם המסננת תלויה על הכף עץ, אז הכף עץ היא בסיס לדבר האסור [לדעת הסוברים שיש בסיס בכלי שמלאכתו לאיסור]. אבל אם זה תלוי על הקולב עצמו ורק נשען דרך אגב על הכף כי שניהם יחד על הקולב, אין חשש. בכל מקרה מותר לקחת את הכף כדי להשתמש בה, כי דינה לכל היותר ככלי שמלאכתו לאסיור שמותר לטלטלו לצורך גופו ומקומו.

מקורות:

בפרי מגדים סי’ שח משב”ז ס”ק ד נסתפק אם בכלי שמלאכתו לאיסור שהוא מוקצה קל יש דין בסיס, אולם התהילה לדוד שם ס”ק א הוכיח מדברי הראשונים שיש להחמיר בזה. במנחת שבת שם הביא מהישועות יעקב שחולק ומיקל. בכל מקרה הבסיס לא יהיה יותר חמור מהמוקצה עצמו, ולכן לצורך מקומו מותר.