ערלה בהעברת שתילים

שאלה:

שתלתי עץ באדנית גדולה בגג הבית. האם צריך להמתין שלוש שנים ערלה. ועוד אם אני מביא אותו עם החול שלו כשהוא עטוף בשקית. מה הדין בשני המקרים הללו. תודה רבה.

תשובה:

כאשר מעבירים עץ ממקום למקום יש שני תנאים כדי שלא נזדקק לספור לו שוב שנות ערלה: 1. העץ יועבר בגוש אדמה שהוא יכול להתקיים בו ותנאי זה מעכב! 2. שלא יהיה מצב שהוא יהיה בכלל עציץ שאינו נקוב [לא להכניס לבית ולכתחילה גם לא לרכב, במקומות שמעבירים שתילים בכמות רבה ויש פיקוח הלכתי, מעבירים במשאית רשת, שכל הזמן יש יניקה מהאדמה, אבל לגבי המעבר הזה ברכב אפשר להקל בדיעבד, אבל חובה לברר שבמשתלה הוא היה בעציץ נקוב ועל אדמה ולא קרקע מרוצפת].

ראה חזון איש ערלה סי’ ב ס”ק י – יב. וראה בזה בארוכה בילקוט יוסף (ח”ב הלכ’ ערלה פ”ז) ובספר תבואות יוסף (בקיצור ההלכות בתחיל’ הספר ס”ח) באריכות בכל זה.

כמו כן, חשוב מאוד לדעת אם בכלל ניתן לסמוך על בעלי המשתלה לגבי כמה זמן השתיל אצלם ומתי התחילה נטיעתו.

שבת שלום וחג שמח.